2015- 2016

Απρίλιος 2016: Στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας του Μεσαιωνικού και Νεότερου κόσμου της Β΄ Λυκείου, στις 14-4-2016 υλοποιήθηκε επίσκεψη τμημάτων της Β΄ τάξης στον ενοριακό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μασταμπά, που τελεί υπό αγιογράφηση. Στόχος της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση των μαθητών για τους τρόπους εφαρμογής της βυζαντινής αγιογραφίας στην πορεία του χρόνου (νωπογραφία-fresco, ξηρογραφία-secco), τις διαφορετικές σχολές της (Μακεδονική, Παλαιολόγεια, Κρητική), τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και τα δάνειά της από την κλασική τέχνη. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την σταδιακή εξέλιξη μιας ημιτελούς τοιχογραφίας, να ενημερωθούν για όσα προαναφέρθηκαν και να διατυπώσουν ερωτήματα στον αγιογράφο Σπυρίδωνα Καλαϊτζαντωνάκη, αλλά και στον παρευρισκόμενο-προσκεκλημένο καθηγητή Ιστορίας της Βυζαντινής Τέχνης του Παν/μίου του Leiden, Ιωάννη Σπαθαράκη. Στο τέλος, οι μαθητές που θέλησαν είχαν την ευκαιρία και μιας βιωματικής επαφής με τη Βυζαντινή Τέχνη, καθώς τους δόθηκε η ευκαιρία να περάσουν «προπλασμό» σε αρχικό στάδιο τοιχογραφίας. Υπεύθυνη του μαθήματος ήταν η φιλόλογος Δ. Πετρουγάκη και συνοδός καθηγητής ο Θεολόγος του σχολείου μας, Μάρκος Δασκαλάκης.

 episkepsi agiografia 2  episkepsi agiografia 3
 episkepsi agiografia 4  episkepsi agiografi 1

 

 Απρίλιος 2016: Στις 7-4-2016 οργανώθηκε ενημερωτική επίσκεψη-ξενάγηση στη Φιλοσοφική Σχολή και στη Βιβλιοθήκη του Παν/μίου Κρήτης για 50 μαθητές της Β΄ Λυκείου στο πλαίσιο της ενημέρωσης μαθητών από την Πρυτανεία του Παν/μίου και το γραφείο Διασύνδεσης. Η ενημερωτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 7-4-2016 με υπεύθυνη καθηγήτρια τη Δέσποινα Πετρουγάκη, κλάδου ΠΕ02, και συνοδούς καθηγητές τους Χόμπη Αμαλία, κλάδου ΠΕ06, Καρινιωτάκη Μαρία, κλάδου ΠΕ03, και Σουρουλή Χρήστο, κλάδου ΠΕ02.

episkepsi panepistimio 2016 1   episkepsi panepistimio 2016 4
 episkepsi panepistimio 2016 2  episkepsi panepistimio 2016 3

 

 

2013 -2014

 Μάρτης 2014: Επίσκεψη της Α' Λυκείου στο ΕΚΦΕ Ρεθύμνου

Μάρτης 2014: Επίσκεψη της Β' Λυκείου στο ΕΚΦΕ Ρεθύμνου

Φλεβάρης 2014: Πρόσκληση του διδάσκοντα Θεατρολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Παν/μίου Κρήτης, κ. Εμμανουήλ Σειραγάκη, στο πλαίσιο του μαθήματος Θεατρολογίας της Α΄ Λυκείου (διδάσκουσα Δ. Πετρουγάκη). Στόχος της επίσκεψης η κατανόηση του θεωρητικού πλαισίου της επιστήμης της Θεατρολογίας και η αναγκαιότητα της διδασκαλίας της στα προγράμματα σπουδών των Φιλολογικών Τμημάτων. Ο κ. Σειραγάκης παρουσίασε επίσης στους μαθητές είδη θεατρικών θεωριών και συζήτησε μαζί τους για τη θεατρική πράξη ως επικοινωνία.

seiragakis

 Φλεβάρης 2014: Πρόσκληση της φοιτήτριας ζωγραφικής-σκηνογραφίας του Ινστιτούτου Repin της Αγίας Πετρούπολης, Μαριλένας Καλαϊτζαντωνάκη, στο μάθημα Θεατρολογίας της Α΄ Λυκείου (διδάσκουσα Δ. Πετρουγάκη). Στόχος της επίσκεψης η ενημέρωση των μαθητών για την τέχνη της σκηνογραφίας και τη συμβολή της μαζί με άλλες τέχνες στην υλοποίηση μιας θεατρικής παράστασης. Η επιλογή της σκηνογραφίας είχε επίσης ως στόχο να κινητοποιήσει μαθητές οι οποίοι έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για τη ζωγραφική σε συνδυασμό με τη θεατρική τέχνη. Το γεγονός ότι η προσκεκλημένη έχει φοιτήσει και σε δραματική σχολή τους έδωσε την ευκαιρία να συζητήσουν για θέματα που άπτονται και των δύο αντικειμένων.

Φλεβάρης: Επίσκεψη-διάλεξη του Θοδωρή Τομαρά, διδάκτορα του Παν/μίου Harvard και καθηγητή στο Φυσικό Τμήμα του Παν/μίου Κρήτης στο πλαίσιο ερευνητικής εργασίας της Β' Λυκείου (διδάσκων Μ. Κασσωτάκης).

Φλεβάρης 2014: Πρόσκληση του διδάκτορα Κλασικής Φιλολογίας, κ. Juan Manuel Guzm?n Hermida, επιστημονικού συνεργάτη των παν/μίων Complutensede Madrid και Universidada Distancia (UNED), στο πλαίσιο του μαθήματος Αρχαίων Ελληνικών Γενικής Παιδείας Β΄ Λυκείου (διδάσκουσα Δ. Πετρουγάκη). Στόχος της επίσκεψής του η συζήτηση με τους μαθητές σχετικά με τη συμβολή της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, τη διαχρονικότητα και τη συνεισφορά της στη διαμόρφωση της ορολογίας, και όχι μόνο, διαφόρων επιστημονικών πεδίων. Ταυτόχρονα δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές να διατυπώσουν τα ερωτήματά τους προς τον διδάσκοντα σχετικά με τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών σε μια άλλη χώρα της Ευρώπης, τόσο  στο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όσο και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

xouan

 Δεκέμβρης 2013: Επίσκεψη του σχολείου μας στην έκθεση «Η Αττική και η Κρήτη υποδέχεται τους πρόσφυγες του 1922» στο σπίτι του Πολιτισμού και συμμετοχή των μαθητών σε διαδραστικό παιχνίδι μετά το πέρας της ξενάγησης στον εκθεσιακό χώρο.

 Νοέμβρης 2013: Επίσκεψη του τμήματος Ερευνητικής Εργασίας με θέμα τη Βιβλιοθηκονομία (διδάσκουσα Δ. Πετρουγάκη), στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) Ρεθύμνου. Στόχος της επίσκεψης η ενημέρωση από την υπεύθυνη δρα κ. Ασπασία Παπαδάκη για το έργο των ΓΑΚ και την ανάγκη αρχειοθέτησης ποικίλου υλικού της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

 Νοέμβρης 2013: Επίσκεψη του τμήματος Ερευνητικής Εργασίας με θέμα τη Βιβλιοθηκονομία (διδάσκουσα Δ. Πετρουγάκη), στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Ρεθύμνης και ξενάγηση των μαθητών, προκειμένου να ενημερωθούν για το έργο της αρχειοθέτησης και καταλογογράφησης βιβλίων, καθώς και για την εξυπηρέτηση αναγκών του αναγνωστικού κοινού.

Νοέμβρης2013: Παρακολούθηση της παράστασης του Θεατρικού Περίπλου «Το αμάρτημα της μητρός μου» του Γ. Βιζυηνού.

Νοεμβρης 2013: Συνάντηση του Ομίλου Μουσικής και Θεατρικής Παιδείας (υπεύθυνη Κ. Μπεϊκάκη) με τον τραγουδιστή Δ. Μπάση και την τραγουδίστρια Σειραγάκη Στ.

Οκτώβρης2013: Συνάντηση του Ομίλου Φιλαναγνωσίας (υπεύθυνη Κ. Κωτσάκη) με τη συγγραφέα Άλκη Ζέη.

 

2012 - 2013

  • Επίσκεψη-διάλεξη του Ταρουδάκη Μιχάλη, Καθηγητή του Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστήμιου Κρήτης στο πλαίσιο της Ερευνητικής Εργασίας «Μαθηματική Μοντελοποίηση» (διδάσκουσα Καρινιωτάκη Μ.).

  • Δεκέμβρης 2012: Επίσκεψη των μαθητών της Θεωρητικής Κατ/νσης της Β? Λυκείου (διδάσκουσα Μπεϊκάκη Κ.) στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και παρακολούθηση της παράδοσης της Καθηγήτριας Σύγχρονης και Νεότερης Φιλοσοφίας και Βιοηθικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Κρήτης κας Σταυρούλας Τσινόρεμα.
  • Νοέμβρης 2012: Επίσκεψη-διάλεξη στο σχολείο μας της Σταυρούλας Τσινόρεμα, Καθηγήτριας Σύγχρονης και Νεότερης Φιλοσοφίας και Βιοηθικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Κρήτης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας. Η κ. Τσινόρεμα συναντήθηκε και συζήτησε με τους μαθητές της Θεωρητικής Κατ/νσης της Β? Λυκείου (διδάσκουσα Μπεϊκάκη Κ.).

 

 

 

Εκδόσεις

Επιμορφωτικές δράσεις

 

Ηλεκτρονική τάξη

Ιστολόγια

Αρχείο

Τύπος


Εκπαιδευτικοί σύνδεσμοι

 

Διαγωνισμοί