«Χίλια καλώς ορίσατε στους εδικούς μας τόπους»

Το ημερολόγιο μιας υπέροχης και εποικοδομητικής συνάντησης

rethymnoKA2

   Η γλωσσική, πολιτισμική και εκπαιδευτική εμπειρία που έχει αποκομίσει η σχολική μας κοινότητα από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα «Healthy? Wealthy. Top tips» εμπλουτίσθηκε από την επίσκεψη στο Ρέθυμνο των τριάντα έξι μαθητών και καθηγητών των έξι σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Πολωνία, Ιταλία, Τουρκία, Πορτογαλία, Ισπανία, και Νορβηγία) που αποτελούν τους εταίρους μας στη δράση Κey Action 2 των εκπαιδευτικών προγραμμάτων ?Erasmus +?, τα οποία τελούν υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είχαμε την ευκαιρία να διευρύνουμε μέσα από τη φιλοξενία μας τη συνεργασία και τις σχέσεις αλληλεπίδρασης στην επικοινωνιακή ικανότητα και την εκπαιδευτική διαδικασία, που ξεκίνησαν πέρυσι τον Νοέμβριο από την Παμπιανίτσε της Πολωνίας (συντονίστρια χώρα) και συνεχίσθηκαν στις Αζόρες της Πορτογαλίας καιστην Τενερίφη της Ισπανίας.

   Ο πλουραλισμός γλωσσών και πολιτισμών, παρά το «μπέρδεμα» που κάποιες φορές δημιουργούσε στις οικογένειες των μαθητών, που φιλοξενούσαν τους ευρωπαίους συμμαθητές τους, αλλά και στο σχολικό περιβάλλον συνέβαλε, μέσα από ευχάριστες και διασκεδαστικές στιγμές, στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και στάσεων μιας διαπολιτισμικής κουλτούρας.

     Η μέρα μας ξεκινούσε με συνάντηση όλων των συμμετεχόντων κάθε πρωί στον χώρο του σχολείου. Οι βιωματικές δραστηριότητες διευκόλυναν τη γνωριμία και την επικοινωνία και καλλιεργούσαν το σεβασμό στη διαφορετικότητα. Η παρουσίαση των εργασιών κάθε χώρας ενθάρρυνε εκπαιδευτικές πρακτικές με καινοτόμο τρόπο και πλούτισε τις γνώσεις μας.. Το αντικείμενό μας αυτή τη φορά εστιάστηκε στις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων, του μελιού και των μπαχαρικών, στα οφέλη των φρούτων και των λαχανικών στην υγεία, στα βλαβερά και αβλαβή πρόσθετα και τα Ε των τροφών και στο νερό.

     Στο διάλειμμα που ακολουθούσε για το δεκατιανό οι φιλοξενούμενοι απολάμβαναν δείγματα της Κρητικής διατροφής, που ετοίμαζαν και προσέφεραν καθημερινά οι γονείς των μαθητών. Το καθημερινό πρόγραμμα συμπληρωνόταν με συμμετοχικές δραστηριότητες πεδίου και εργαστήρια σε σχετικούς εξωτερικούς χώρους που συνέβαλαν στην εμπέδωση των υπο μελέτη θεμάτων και περιηγήσεις που στόχο είχαν τη γνωριμία με τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου.

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

     Περπατήσαμε στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου και η αρχαιολόγος του Γραφείου της Παλιάς πόλης κα Ματίνα Αρβανίτη μας ξενάγησε στο ιστορικό κέντρο, όπου σοκάκια και κτίρια μαρτυρούν το έντονο μεσαιωνικό - αναγεννησιακό χρώμα και στο βενετσιάνικο κάστρο Fortezza. Απολαυστική η βόλτα, μας αποζημίωσε για τη ζέστη. Όπως μας αποζημίωσε και το γεύμα που ευγενικά μας παραχώρησε στη λέσχη του Πανεπιστημίου Κρήτης ο υπεύθυνος του ?Γευσίνους? κος Μανόλης Βαβουράκης.

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Με πολλή χαρά υποδεχθήκαμε μαζί με τους καθηγητές μας τους μαθητές στην τάξη μας! Παρακολούθησαν μία ώρα μάθημα και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν λίγο το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και εμείς να ρωτήσουμε για το δικό τους. Συνειδητοποιήσαμε ότι η διαφορά στη γλώσσα δεν εμπόδισε την επικοινωνία μας.

Το πρόγραμμα στη συνέχεια περιλάμβανε ξενάγηση στη Μονή Αρκαδίου και γνωριμία με το μοναστήρι και την ιστορία του από τον κ. Μάνο Παντελιδάκη. Ενδιαφέρουσα ήταν και η ξανάγηση στο νέο μουσείο της Ελεύθερνας από τον κο Κωστή Μάρκου που την διαδέχθηκε η επίσκεψη στο χωριό Ελεύθερνα. Αξέχαστη θα μείνει στους επισκέπτες μας η απαράμιλλη φιλοξενία που μας επιφύλαξαν οι χωριανοί τόσο στο χώρο μελιτοεξαγωγής όσο και στο ρακοκάζανο, με αποκορύφωμα το παραδοσιακό κρητικό γεύμα (με βραστό και πιλάφι) που ετοίμασε για όλους ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελεύθερνας με την φροντίδα της κα Μαρία Τζανιδάκη. Η εκδρομή μας έκλεισε με μια στάση στο χωριό Μαργαρίτες και μια επίσκεψη σε κεραμικό εργαστήρι του χωριού, όπου καθηγητές και μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τη παραδοσιακή διαδικασία παρασκευής πήλινων αντικειμένων.

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Στο Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας στην Αργυρούπολη που μας υποδέχθηκε απολαύσαμε όχι μόνο τη θεωρητική ενημέρωση από τον κο Μιχάλη Παναγιωτάκη για την κρητική διατροφή αλλά και τη βιωματική εμπειρία της παρασκευής. Επιστρατεύσαμε όλες τις δημιουργικές μας ικανότητες και μπήκαμε στο ρόλο του σεφ με την αποστολή να φτιάξουμε το παραδοσιακό κρητικό πιάτο, τον ντάκο, με την καθοδήγηση μιας εθελόντριας ομάδας μάγειρων μυημένων στον κόσμο της γευσιγνωσίας. Αφού απολαύσαμε τα δημιουργήματά μας αλλά και το πεντανόστημο γιουβέτσι, που ο κύριος Παναγιωτάκης μας μαγείρεψε, αφεθήκαμε στα χέρια της κυρίας Κατίνας Κανδυλάκη, γέννημα θρέμμα της Αργυρούπολης, που μας έκανε ξενάγηση στον ιστορικό χώρο της Λάππας με τις πλούσιες Βενετικές και Τούρκικες παραδόσεις. Στη συνέχεια, κατευθυνθήκαμε προς το εργοστάσιο χαρουπιού όπου το ιδιαίτερο άρωμα του χαρουπιού μας πλημμύρισε. Εκεί μάθαμε πολλά για το χαρούπι, τις ιδιότητες του και τις χρήσεις του. Απτόητοι συνεχίσαμε, παρά την κούραση, για τις πηγές του χωριού και τελειώσαμε την περιήγησή μας απολαμβάνοντας το υπέροχο θέαμα και ένα δροσερό αναψυκτικό.

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2016

Το Μοναστήρι της Χρυσοπηγής στα Χανιά αποτέλεσε ένα ακόμα ιδανικό προορισμό για το πρόγραμμά μας. Συνδυάζει το μαγευτικό φυσικό περιβάλλον με τη συναρπαστική θέα και τη φιλοξενία από τις αδελφές της Μονής με τη λειτουργία ενός Περιβαλλοντικού Κέντρου. Στο Κέντρο ενημερωθήκαμε από τις μοναχές, που έχουν κάνει ειδικές σπουδές, για τα βότανα και τα ενδημικά φυτά της Κρήτης που βρίσκονται γύρω από τον χώρο του Μοναστηριού και τις ιδιότητες τους, τις βιολογικές μεθόδους που χρησιμοποιούν στον κήπο της Μονής, όπως αυτή της κομποστοποίησης, και για έξυπνους τρόπους διατήρησης της θερμοκρασίας, όπως τον βιοκλιματισμό. Περπατήσαμε το μονοπάτι που συνδέει το αναστηλωμένο μοναστήρι της Αγίας Κυριακής με το νέο ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα Χριστού, μυρίσαμε τα βότανα και ξεκουραστήκαμε στα ασκητικά σπήλαια της διαδρομής. Η μέρα μας τελείωσε με σύντομη επίσκεψη στη παλαιά Δημοτική αγορά και στο λιμάνι των Χανίων.

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2016

   Τελευταία μέρα του προγράμματος. Συναντηθήκαμε το πρωί στο σχολείο και αμέσως ξεκίνησαν οι δραστηριότητες που είχαν σχεδιάσει οι μαθητές. Η κάθε χώρα είχε ετοιμάσει ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι (ηλεκτρονικό, επιτραπέζιο ή βιωματικό) και ένα φυλλάδιο με βάση και το θέμα που είχε αναλάβει. Γελάσαμε, διασκεδάσαμε αλλά και μάθαμε με τα παιχνίδια που είχαν διοργανώσει οι μαθητές των άλλων χωρών και ήρθε η ώρα και οι οικοδεσπότες του Erasmus+ να παρουσιάσουν κάτι. Και τι θα ήταν πιο κατάλληλο από ένα Κυνήγι Θησαυρού, μιας και το Ρέθυμνο έχει μια μεγάλη παράδοση στο κυνήγι; Έτσι, χωριστήκαμε σε ομάδες, αποτελούμενες από παιδιά από διαφορετικές χώρες, και κάπως έτσι ξεκίνησε ένα παιχνίδι αγωνίας και αδρεναλίνης! Με κυνηγούς να τρέχουν σε όλο το σχολείο διαγωνιζόμενοι για την πρωτιά! Παρά την καλή προσπάθεια όλων, μια ομάδα ήταν πιο γρήγορη από τις άλλες και κατάφερε να αναδειχθεί νικήτρια.

   Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες τελείωσαν και θέλοντας να υποστηρίξουμε την ενεργό συμμετοχή των μαθητών ως πολιτών στα κοινά, τη διαμόρφωση μιας θετικής κοινωνικής πραγματικότητας και την ευρωπαϊκή εξωστρέφεια, που αποτελούν πρωταρχικούς στόχους των προγραμμάτων Erasmus+, διαλέξαμε το Δημαρχείο της πόλης για να κλείσουμε το εκπαιδευτικό μέρος του προγράμματος. Μας υποδέχθηκε ο δήμαρχος, κος Γεώργιος Μαρινάκης, ο οποίος αφού μας συνεχάρη για τη συνεργασία μας απένειμε τις βεβαιώσεις συμμετοχής και μας αποχαιρέτησε με ένα μικρό δωράκι.

   Με την περιήγηση με το Hop on? Hop off λεωφορείο, την οποία ευγενικά προσέφεραν οι: Εταιρεία Ελληνικής Βιομηχανίας Περιβαλλοντικών Συστημάτων Α.Ε.Β.Ε. (με χορηγία) και η εταιρεία Πάρναμος Α.Ε. (με χορήγηση έκπτωσης στα εισιτήρια) δείξαμε για άλλη μια φορά την ομορφιά της πόλης μας και των περιχώρων στους επισκέπτες μας, ελπίζοντας ότι θα θέλουν να έρθουν ξανά και να τη γνωρίσουν καλύτερα.

   Η φιλοξενία μας ολοκληρώθηκε το βράδυ σε παραδοσιακή ταβέρνα όπου μαζευτήκαμε όλοι για να αποχαιρετήσουμε με παραδοσιακά εδέσματα και κρητική και ελληνική μουσική την όμορφη παρέα μας. Η μουσική και ο χορός από τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης, που αφιλοκερδώς μας συντρόφεψε, έδωσε την καλύτερη εντύπωση για την πολιτιστική μας κληρονομιά.

   Κάθε συνάντηση που μας προσφέρει το πρόγραμμα Erasmus + Κey Action 2 αποτελεί ένα ανεκτίμητο ταξίδι στη γνώση, την επικοινωνία και την εμπειρία. Ελπίζουμε ότι η συνάντηση στον δικό μας τόπο, το Ρέθυμνο, και το δικό μας σχολείο έδωσε στους επισκέπτες μας από τις υπόλοιπες χώρες, όπως το είχαμε σχεδιάσει, ένα ακόμα «πρωτοειδωμένο λιμάνι».

Αισθανόμαστε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή διοργάνωση και διεξαγωγή του προγράμματος και ιδιαίτερα: το Δήμο Ρεθύμνου και το Δήμαρχο κο Γεώργιο Μαρινάκη, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ελεύθερνας, το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας με την ομάδα του, την Ιερά Μονή Χρυσοπηγής, τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης, τον κο Μανόλη Βαβουράκη, την Εταιρεία Ελληνικής Βιομηχανίας Περιβαλλοντικών Συστημάτων Α.Ε.Β.Ε., την εταιρεία Πάρναμος Α.Ε., τους ξεναγούς μας, Ματίνα Αρβανίτη, Μάνο Παντελιδάκη, Κωστή Μάρκου, Κατίνα Κανδυλάκη, το ΚΤΕΛ Χανίων ? Ρεθύμνου και φυσικά τις οικογένειες των μαθητών του σχολείου.

 

Εκδόσεις

Επιμορφωτικές δράσεις

 

Ηλεκτρονική τάξη

Ιστολόγια

Αρχείο

Τύπος


Εκπαιδευτικοί σύνδεσμοι

 

Διαγωνισμοί